Paddock

En del undrar säkert vad jag ska med en så stor paddock till.


En normal paddock ligger runt 20x40m eller 20x60 om man slår på stort.  Varför ska jag då ha 40x100m?


Anledningen är mitt brinnande intresse för körning. Under tiden i Wales fick jag följa med på en tur med häst och vagn. Det var en klubb som hade samlat säkert 15 ekipage för att ge sig ut på en långtur. Jag fick följa med som groom till ordföranden. Det var en helt fantastisk upplevelse. Alla hästarna trampade på i sakta mak, klippedi-klopp. Vi stannade vid puben halvvägs, de flesta tog varsin öl och vår häst, Flax, fick en påse chips.


Det som framförallt gjorde mig så förälskad i körning var när Barry förklarade att han knappt använde sig av tömmarna. Hästen, långt där framme, lyssnade på honom, långt där bak, när han skulle stanna och när han skulle gå. Detta gjorde mig väldigt fascinerad, speciellt då jag börjat uppskatta samspelet mellan häst och människa.


Hemma har jag sedan dess sökt all info som går att få. Jag gick hösten 2008 en tömkörningskurs med en sedan tidigare inkörd häst.  Fantastisk känsla att kunna styra ett stort halvblod på så långt håll och vilka små hjälper/misstag som behövdes för att det skulle bli rätt/fel.


Sommaren 2009 kuskade jag runt i södra Sverige och tittade på körtävlingar. Tävlingsmänniska som jag är så är det detta som lockar. Dock blev jag lite besviken på en tävling där jag satt jämte dressyrbanan och tittade och blev tillsagd av domaren att jag skrämde hästarna.


Drömmen!


På den andra tävlingen jag var på körde dom precision, vilket är den del jag tycker verkar vara roligast. Svårt, men roligt.


På kursen jag gick betonades noga hur viktigt det är med miljöträning av en körhäst, samt att alla hästar inte funkar som körhästar.  Men sedan den dagen jag fick hem min häst har jag tränat på att han inte ska vara rädd för läskiga saker. Presenningar, paraplyer och pulkor mm. Trafik bryr han sig inte nämnvärt om, men soptunnor och brevlådor kan vara lite farliga. Förhoppningsvis växer han ifrån det så det kan bli körhäst av honom.


På god väg!

Så anledningen till den stora paddocken är att det är måtten på en dressyrbana för körning i tävlingssammanhang.


Boningshus

Jag funderade tidigare på att bli arkitekt när jag blev stor. Men höga intagningspoäng och andra intressen som växte fram hamnade jag på ett annat spår.


Men intresset för inredningsarkitektur finns fortfarande kvar, därför är det lite av en dröm att få bygga och designa sitt eget hus.


På utsidan är det inte särskilt märkvärdigt (inte på insidan heller för den delen) så jag har utgått från ett fabricerat, hus se här, i yttermåtten. Förhoppningsvis kan man ändra inredningen lite som man vill ha det.

Jag vill ha ett 1½-plans hus och nedan ser ni den planritning jag gjort. Det är mest gjort på skoj, men som sagt drömma kan man alltid, och dessutom kan man alltid ändra sig.


-------> N

Bottenvåning

Ingång till huset är tänkt från öster med utgång till uterum i väster och altan i söder. Av erfarenhet vet jag att det kan bli väldigt varmt i inglasade uterum i söderläge.  I väster blir också ganska varmt, men du vill helst gå in i det på kvällen när det blivit kyligt men med solen kvar i väster.


När du kommer in i huset har man först en walk-in-closet för ytterkläder, skor och annat. Det är för att utnyttja utrymmet under trappan maximalt.  Jag utnyttjar det också genom att ha kyl och frys under trappan i köket. Vidare i köket tar man sig in i ett walk-in-skafferi. Med många hyllor hoppas jag att det ska svälja mycket.


Ett relativt stort badrum med tvättmaskin och torktumlare. Kanske en torkställning att hissa upp i taket. (Det hade vi innan vi flyttade att hänga upp täcken på).  Master bedroom med plats för spjälsäng. Ett stort barnrum där barnen när dom är små får bo tillsammans.  Vardagsrum med plats för matsalsbord och soffgrupp. Inga konstigheter egentligen.


-------> N

Övervåning

P g a det lutande taket skapas små förråd längs långsidorna. Mycket lämpligt för julpynt och annat man bara behöver ibland. I de två rummen fungerar dessa som garderober, eventuellt med skjutdörrar så man lätt kommer åt vad man vill ha. (Mina kusiner har så i ett av sina rum, och jag tycker det funkar super!)


Anledningen till övervåningens båda rum är att barn växer och vill inte bo tillsammans mer. När dom blir ytterligare äldre kan man höra om dom har svårt att ta sig upp för trappen när dom kommer hem sent på lördagskvällarna.


Naturligtvis även ett badrum på övervåningen, i nära anslutning till det på bottenvåningen för att enkelt dra vatten och avlopp.


Ett stort allrum med ett panoramafönster i söder med utsikt över hästhagarna.

Det proffsiga utseendet har jag fått till med www.floorplanner.com


RSS 2.0